V oravských horách, v Zázrivej, v malebnej kolibe je miesto s dobrou karmou. Už tretiu zimu ho tu tvoria Andrea a Janek z Koliba u Jogošíka.
Slovami Jogošíka: „Koliba u Jogošíka je miesto, kde sa stretávajú ľudia dobrej vôle, kde sa dobre spí, je a hýbe a kde sa deje veľa zaujímavého. „
Andrea a Janko Jogošíci
Jogošíci sú veľmi zaujímaví manželia. Úvodom, musím povedať, že ich osobne poznám už viac ako 10 rokov a zbožňujem ich čím ďalej tým viac. Sú obdivuhodní v tom, čo už majú za sebou. Sú skvelí v tom, čo práve robia a odvážni v tom, čo majú v pláne.
Už 3 roky spolu vkladajú telo i dušu do prekrásnej oravskej koliby, ktorú postupne sami rekonštruujú. Popri tom, si radi odbehnú do hôr na kdejaký ultra-maratón, kde sa umiestňujú na popredných priečkach. Prípadne organizujú vlastné bežecké preteky. O ich chutnej a zdravej vegetariánskej kuchyni kolujú legendy.
Andrejka je architekta, dizajnérka, inštruktorka jógy a ajurvédy. Húževnatá, energická, organizovaná a plná lásky k prírode. Je hlavou a organizačnou zložkou Jogošíka.
Janek je geológ, inštruktor jógy, večne usmiaty a plný lásky k všetkému živému aj neživému. Basgitarista kapely Ska-pra šupina, celkovo úžasný hudobník a človek.
V piatok 8.11.2019 spolu oslávili 3. narodeniny Koliby u Jogošíka.
Vďaka naším spoločným hodnotám spolupracujeme aj na mojom projekte Bambooska. Jogošíci od nás za výhodné ceny odoberajú bambusové zubné kefky. Už dávnejšie sme spolu natočili túto paródiu na rozhovor, pri tvorbe ktorej sme sa naozaj dobre pobavili.
Na tomto video máte možnosť spoznať aj humornú stránku Jogošíkov. Sú za každú srandu, blázniví a večne usmiati.
Luxusné jedlo a pitie
V Kolibe u Jogošíka si vďaka ich kuchárskemu umeniu vychutnáte naozaj luxusné pokrmy. Napriek tomu, že je kuchyňa vegetariánska, nič mi u nich ako všežravcovi v strave nechýbalo.
Naše pokrmy už zožali nejednu ováciu. Ako ináč, keď sú dôsledne premyslené z hľadiska zdravej výživy, pripravené z vyberaných lokálnych a sezónnych surovín a varené s láskou.
Ponúkame vegetariánsku polpenziu ubytovaným hosťom. Ochutnajte napríklad náš preslávený domáci kváskový chlebík, kvalitnú kávu a vlastnoručne zbierané a sušené bylinkové čaje.
Kolibaujogosika.sk
Joj, ten ich kváskový chlebík. Keby len chlebík, ale aj rohlík či koláčik. Je naozaj jedinečný a bežne sa naň schádzajú ľudia z ďalekého okolia. Vrátane mňa.
Koliba u Jogošíka, joga studio, wellness
Postaršia drevená koliba, ktorej Jogošíci vdýchli nový život, vďaka nim opäť môže zažiariť. Má zachované pôvodné tradičné prvky a zároveň skrýva joga štúdio. Nájdete pri nej malý wellness, saunu, kaďu aj vlastný potôčik.
Schladiť sa po saune v potoku je skutočné spojenie s prírodou. 🙂
Či už prichádzaš za prírodou, športom, či len relaxovať v našich hojdacích sieťach s knižkou v ruke, si tu správne.
Kolibaujogosika.sk
Ubytovať sa Kolibe môžte aj len tak, bez pobytu, ale to by ste prišli o veľa.
Ajurvédský, bežecký, kváskovací či pobyt Stíšenie?
Luxusnú stravu a ubytovanie ponúkajú Jogošíci v balíčkoch, zvané tiež pobyty. Je naozaj z čoho vyberať. Na svoje si prídu bežci, jogíni, nadšenci ajurvédy, kvásku či prostého relaxu.
Aktuálnu ponuku a termíny nájdete na ich stránke. Súčasťou je teda vždy luxusná vegetariánska strava od Jogošíkov, ubytovanie v Kolibe a ďalšie aktivity podľa typu pobytu.
Osobne považujem za skvelý počin zaradiť do svojich pobytov aj ten kvaskovací. Sám som ho absolvoval. Nie len, že ochutnáte Jogošíkov kváskový chlebík, ale ešte vás ho aj naučia robiť. Aj kvások, múku, recept a ošatku vám dajú domov.
Okrem dobrej nálady sa v Kolibe pestuje aj dobrá komunita. Vďaka projektu dobrovoľníctva si každý môže vyskúšať aký je život v kolibe.
Penzión, reštaurácia a jogový priestor bol len časťou našej vízie. Nemenej dôležitá bola pre nás idea, vytvoriť akýsi komunitný priestor, kam sa môžete kedykoľvek vrátiť a kde si sami vyberiete, ako chcete fungovať. Keďže práce na rekonštrukciách, záhrade či v rámci obriaďovania penziónu je u nás habadej, otvorili sme projekt dobrovoľníctva, v rámci ktorého u nás môžeš bývať, jesť a jógovať zadarmo výmenou za pár hodín práce denne.
kolibaujogosika.sk/projekt/
Piatkový gitarový gauč
Okrem pobytu si v Kolibe môžete zjednať aj priestory pre vlastné aktivity, kurzy, workshopy, semináre, či v mojom prípade aj koncerty.
Už trikrát som hosťoval svoj projekt Piatkový Gitarový Gauč v Kolibe u Jogošíka. Vďaka Jankovým gitarovým zručnostiam a krásnemu hlasu, to bol v oboch prípadoch príjemný počin. Hlavne pre nás, ale tiež pre divákov priamo v Kolibe či tých online.
Naposledy v piatok 8.11.2019 sme spolu s Jankom zahrali aj s Ramonom na basgitare, z kapely Hudba z Marsu. Pridal sa aj kamarát Hami na akordeóne. Záznam tohoto živého vysielania je nižšie. Záznamy zo všetkých predošlých Gaučov nájdete na mojej facebook stránke.
Prekrásna okolitá príroda
Do Koliby sa oplatí ísť aj kvôli jej okoliu. Terchová a Zázrivá sú najznámejšie miesta pre ubytovanie v Malej Fatre. Niet sa čo diviť, okolitá oravská príroda ponúka nádherné zážitky počas každej sezóny. V lete slnečné túry, v zime rozprávkové nádielky snehu.
Jogošíci to využívajú naplno. Radi sami, či s účastníkmi svojich pobytov, vybehnú do blízkych kopcov a hôr.
Záverom
Stručne povedané, môj druhý domov sa volá Koliba u Jogošíka. Píšem vám o tom, pretože chcem aby sa o týchto úžasných ľuďoch dozvedelo čo najviac ľudí. Spoznať ich naozaj stojí za to, nehovoriac o službách, ktoré poskytujú na vysokej úrovni.
Nemusíte sa uspokojiť len s mojimi slovami, pozrite čo sa o nich dočítate v hodnoteniach na Facebooku.
Napriek dĺžke tohto článku, mám pocit, že som vám popísal 10% z toho čo robia a akí sú Jogošíci. Ak teda viete, že chcete spoznať zvyšných 90%, či vyskúšať niektorý z ich pobytov, tu sú možnosti ako sa spojiť s Jogošíkmi:
- cez ich web Kolibaujogosika.sk
- cez ich Facebook Facebook.com/kolibaujogosika
- cez ich Instagram Instagram.com/jogosici
Odporúčam sledovať aj Jogošíkov zápisník, ktorý úprimne a zábavne popisuje denný život Jogošíkov. Okrem iného sa v ňom dozviete, aké to je dať výpoveď, odsťahovať sa z mesta, cestovať a plniť si sny.
PS: Už ste boli v Kolibe u Jogošíka? Napíšte mi o tom do komentárov. 🙂